Pregătire ecografie abdominală

Pregătirea pacientului pentru ecografia abdominală / pelvină

Pentru a obţine rezultatul scontat al acestui tip de investigaţie imagistică, vă rugăm să respectati următoarele reguli:

  • post alimentar cu cel puţin 6 ore înainte de investigaţiie, astfel ca stomacul să fie gol şi conţinutul gazos intestinal să fie redus, permiţând vizualizarea adecvată
  • se vor bea 0,5-1,5 litri lichide: apă plată, ceai
  • cu 24 de ore înainte, nu se consumă dulciuri și se evită alimente care pot fermenta (fructe, lapte)

În cazul în care sunteţi balonat/ă, se recomandă ca în ziua precedentă investigaţiei să se administreze medicamente care tratează simptomele flatulenţei (acumulare excesivă de gaze).
Masa din seara precedentă trebuie să fie uşoară şi să nu fie servită mai târziu de ora 18.00-19:00. Nu consumati grasimi sau ouă. In dimineata examinarii nu consumati cafea sau băuturi carbogazoase.

În cazul ecografiei pelvine, se recomandă consumul unui litru de apă plată într-un interval de 30 minute, cu o oră înainte de investigaţie. Pacientul nu trebuie să urineze, chiar dacă există această senzaţie; vezica urinară va fi plină si va permite vizulizarea structurilor învecinate (prostata, uter, ovare).

Nerespectarea acestor reguli poate conduce la rezultate imprecise sau chiar la imposibilitatea examinării unor structuri interne, necesitând reprogramarea parțială sau totală a ecografiei.

Acest site foloseşte cookie-uri si colecteaza date cu caracter personal. Consulta mai multe informatii aici.
Mai multe informatii Sunt de acord Nu sunt de acord