Ne confruntam de la inceputul anului 2020 cu un nou virus SARS (SARS-COV-2), cunoscut si sub numele de Covid-19 sau coronavirus. Nu stiam in urma cu un an ce impact va avea acest virus asupra sistemelor noastre de sanatate si a societatilor noastre. Virusul s-a raspandit rapid si s-a transformat intr-o pandemie.
Initial, accentul a fost pus pe tratamentul pacientilor spitalizati, acuti si in stare grava dar acum trebuie sa ne ocupam si de consecinte. Descoperim ca pacientii care si-au revenit cu succes din boala sufera de efecte ale acesteia pe termen scurt si lung. Tratamentul acestor efecte necesita mult efort si o crestere a nevoilor de reabilitare. Fizioterapeutii sunt esentiali in furnizarea acestor servicii de reabilitare.
Care sunt cele mai frecvente efecte asupra pacientilor care si-au revenit din boala cauzata de Covid-19
Studiile au demonstrat scaderea calitatii vietii, efectele continue fiind: oboseala, dispenee, dureri musculare, dureri articulare, scaderea capacitatii de efort.
Kinetoterapeutul este o cheita importanta in reabilitarea pacientilor Covid-19 care au limitari in functionarea fizica zilnica, acesta interesandu-se de istoricul pacientului si continuand apoi cu o evaluare obiectiva care sa permita stabilirea unui program individualizat de tratament.
In primele sase saptamani dupa boala, pacientii vor avea nevoie sa cresca treptat activitatile din viata de zi cu zi si vor avea un program de exercitii fizice functionale pentru a le efectua acasa.
In unele cazuri, pacientul care a fost internat in spital va fi contactat la aproximativ 2 saptamani dupa externare sau dupa ce simptomele au disparut si va fi indrumat, dupa o evaluare atenta sa continue programul de reabilitare in cadrul unui cabinet de kinetoterapie.
Pacientii care nu au fost spitalizati, sunt indrumati sa efectueze cat se poate de repede o vizita in cadrul unui cabinet de kinetoterapie.
Pacienti post-covid-19 cu indicatie pentru fizioterapie
Acei pacienti care au primit indicatii pentru fizioterapie, au o capacitate functionala redusa si/sau niveluri reduse de activitate fizica. Pentru a-si creste treptat activitatea zilnica si functionarea fizica, cat si pentru reluarea mai rapida a vietii sociale, kinetoterapeutul va oferi pacientului indrumari si instructiuni pentru exercitii specifice si va monitoriza progresul realizat.
Pacientii vor fi in stransa colaborare si cu medicii pneumologi si cardiologi si vor fi supusi unor evaluari suplimentare a functiilor pulmonare si cardiace realizandu-se diferite teste. Rezultatele testelor vor determina functionarea fizica curenta.
Informatiile vor ajuta kinetoterapeutul sa prescrie exercitii specifice, si sa ghideze pacientii pe baza nevoilor si obiectivelor lor. Obiectivele tratamentului pot viza imbunatatirea in continuare a activitatilor vietii de zi cu zi, cresterea nivelului de activitate fizica, a fortei musculare si a tolerantei la efort.
Daca ati avut virusul Covid 19, ati iesit din carantina si numai prezentati simptome de raspandire a virusului, este recomandat sa apelati pentru evaluarea fizica la un kinetoterapeut.