Avantajele abordului laparoscopic in hernia inghinala

1Herniile inghinale reprezinta aparitia unei zone de slabiciune la nivelul peretelui abdominal din regiunea inghinala. Se manifesta sub forma unor proeminente la nivelul regiunii inghinale sau scrotului, remarcându-se cresterea in volum a acestuia. Cel mai frecventa cauza o reprezinta exteriorizarea epiplonului, intestinului subtire, colonulului, vezicii urinare, printr-un orificiu al peretelui abdominal cu rezistenta scazuta.

Incercam sa aflam cum poate fi tratata modern hernia inghinala intr-o scurta discutie cu Dr. Florea Marius-Daniel, Medic specialist chirurgie generala.

Domnule doctor, auzim mereu despre aceasta afectiune, de la ce poate aparea o hernie inghinala?

- Cauzele ce duc la aparitia herniei inghinale sunt rezistenta scazuta a peretelui abdominal, presiunea crescuta in cavitatea peritoneala in prezenta unor factori favorizanti: obezitate, efort intens si prelungit, ascita, tusea cronica (fumatori, pacienti cu afectiuni pulmonare cronice), adenomul de prostata, constipatia cronica, neoplazii, varsta inaintata.

Odata ce ai primit un astfel de diagnostic, exista tratamente alternative sau trebuie sa apelezi la medicul chirurg in vederea unei operatii?

3

- Interventia chirurgicala este singurul tratament care poate sa duca la vindecarea herniei. Nu exista tratament medicamentos care sa o inlocuiasca, deci raspunsul este da, trebuie ca pacientul sa se prezinte la un consult de chirurgie.

In ceea ce priveste interventia chirurgicala, exista mai multe optiuni din care pacientul poate alege?

- Alegerea tipului de operatie se face in urma unui consult cu medicul chirurg.In prezent putem apela la abordul chirurgical deschis (clasic) sau la cel pe cale laparoscopica (modern). Daca pacientul nu prezinta contraindicatii pentru anestezie generala, absolut necesara pentru o interventie laparoscopica, medicul poate apela la tehnica moderna – cura chirurgicala laparoscopica.

Deci medicina moderna, intr-un spital care detine dotarile necesare, permite o interventie chirurgicala minim invaziva pe cale laparoscopica. Care ar fi beneficiile pentru pacient fata de cea clasica?

- Avantajele acestei tehnici laparoscopice pentru pacient sunt importante si semnificative:

  • durere postoperatorie redusa;
  • timp de revenire la activitatile zilnice redus;
  • rezultate estetice superioare;
  • durata de spitalizare redusa;
  • risc de infectii postoperatorii diminuat;
  • posibilitatea descoperirii intraoperatorii a unei hernii inghinale bilaterale (pâna la 10% din cazuri) si a tratarii acesteia pe aceleasi incizii si in acelasi timp operator, cu efecte estetice foarte bune;
  • reinsertie socio-profesionala mai rapida

Care ar fi riscurile si consecintele daca nu se trateaza la timp aceasta boala?

Riscurile sunt foarte mari si adesea impredictibile:

  • Risc de ocluzie intestinala, care reprezinta urgenta medico chirurgicala; se poate produce decesul daca se intarzie operatia
  • Cresterea in volum a herniei este garantata
  • Durerea cronica, diminuarea capacitatii de munca, recuperare post operatorie indelungata

Domnule doctor, va multumim pentru informatiile clare si pe intelesul tuturor pe care ni le-ati furnizat. In final daca doriti sa adesati un mesaj pacientilor Muntenia Hospital.

- As dori sa spun pacientilor care sufera de hernie inghinala ca, desi ideea unei interventii chirurgicale poate fi destul de infricosatoare, aici la noi in spital vor realiza ca teama poate fi depasita, pentru ca suntem alaturi de ei pas cu pas, le explicam tot ce este nevoie sa stie si avem grija ca totul sa se desfasoare in conditii de maxima siguranta si confort pentru pacient. Deci ideea cu care trebuie sa vina la consult este aceea ca intra intr-un spital modern, dotat la standarde internationale, cu medici extrem de atenti si bine pregatiti, asistati de o echipa competenta. Sa isi depaseasa teama si sa nu amane rezolvarea acestei probleme de sanatate ci sa se programeze cat mai curand la un consult.

278

Acest site foloseşte cookie-uri si colecteaza date cu caracter personal. Consulta mai multe informatii aici.
Mai multe informatii Sunt de acord Nu sunt de acord