Punctia biopsie mamara, metoda sigura si moderna de diagnostic a afectiunilor sanului

unctia biopsie mamara, metoda sigura si moderna de diagnostic a afectiunilor sanului

Desi primul gand atunci cand auzim de nodul la san ne duce la cancer, trebuie sa stim ca doar 20% dintre nodulii mamari sunt de natura canceroasa, existand numeroase alte conditii medicale care pot duce la aparitia acestor formatiuni. Biopsia mamara este procedura cea mai adecvata de diagnosticare a naturii lor. Cu toate acestea, statistica nu face ca pacientele sa fie mai putin reticente fata de aceasta procedura. Iata numai unul din motivele pentru care personalul Muntenia Hospital acorda o atentie speciala fiecareia dintre pacientele supuse unei astfel de interventii, ele beneficiind de asistenta medicala oferita de cel mai modern si complet Centru de Chirurgie Oncologica a Sanului din regiunea Arges si imprejurimi.

Punctia biopsie mamara consta in prelevarea unui esantion de celule. Fiecare procedura este precis indreptata spre esantionarea in mod exclusiv a tesutului suspect de san, lasand restul sanului intact. Biopsiile de san sunt obtinute intr-o maniera minim invaziva, pe cat posibil fara incizie sau anestezie generala. Probele pot fi apoi examinate sub microscop, acest lucru putand ajuta la diagnosticarea conditiilor de piele non-canceroase. De asemenea, pot fi depistate afectiuni cum ar fi cancerul mamar inflamator sau boala Paget.

1

„Punctia biopsie mamara este metoda chirurgicala minim invaziva prin care se pot preleva, cu ajutorul unui pistol special, fragmente de tesut dintr-o formatiune tumorala mamara (nodul) in vederea efectuarii examenului histopatologic. Ne permite efectuarea atat a examenului histopatologic conventional, ce ne va spune daca este sau nu vorba de o formatiune maligna, cat si a examenelor suplimentare, testele imunohistochimice ce ne aduc informatii detaliate despre tipul si caracteristicile acestei tumori: status receptori hormonali, numar de diviziuni.” - ne spune dr. Bogdan Azamfire, Medic primar Chirurgie generala, specialist in chirurgia oncologica a sanului. Cu o experienta de peste 3,000 interventii chirurgicale de san, medicul nostru este unul dintre expertii in practicarea tehnicii detectarii ganglionului santinela, urmand cursuri de perfectionare si stagii de supraspecializare in cadrul Departamentului de Senologie al Institutului de Oncologie European din Milano.

Doctorul Azamfire recomanda efectuarea punctiei biopsie mamara atunci cand pacienta observa simptome precum:

  • modificari ale pielii pieptului
  • senzatii de caldura sau inflamare a sanului
  • schimbari in mamelon sau in zona inconjuratoare (areola)
  • senzatii de durere sau intepaturi la mamelon

„Punctia se realizeaza de obicei sub anestezie locala si nu necesita spitalizare. Se poate realiza si sub ghidaj ecografic sau radiologic. In functie de rezultatul examenului histopatologic se stabilesc apoi pasii urmatori in cadrul planului de tratament”, ne mai spune dr. Azamfire. „Sfatuiesc pacientele sa nu se teama, ci sa o abordeze ca pe orice alta analiza sau investigatie medicala recomandata de medic, intrucat disconfortul resimtit este minim, iar informatiile pe care ni le furnizeaza sunt extrem de necesare pentru sanatatea ei.”

Punctia biopsie mamara este o procedura foarte sigura, medicii nostri asigurandu-se ca beneficiile obtinute de paciente sunt deasupra oricaror eventuale riscuri. De obicei, efectele secundare se reduc la aparitia in zona afectata a unei vanatai ce dispare in 1-2 saptamani, rare fiind cazurile in care se observa sangerari sau inflamari temporare.

Acest site foloseşte cookie-uri si colecteaza date cu caracter personal. Consulta mai multe informatii aici.
Mai multe informatii Sunt de acord Nu sunt de acord