Hipertensiunea arteriala netratata este extrem de periculoasa

Hipertensiunea, sau tensiunea arteriala crescuta, este astazi cea mai raspandita forma de boala cardiovasculara, a carei prezenta creste semnificativ riscul de aparitie al bolilor cardiace si renale, precum si al accidentelor vasculare cerebrale.

Conf. Dr. Adrian Tase, Medic Primar Cardiologie, ne spune: „Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, bolile cardiovasculare erau destul de rare. Odata cu urbanizarea si tehnologizarea, incidenta afectiunilor inimii a crescut progresiv. Concomitent, stiintele medicale au facut progrese remarcabile, descoperindu-se medicamente eficiente, interventiile cu stent, operatiile de bypass. Hipertensiunea arteriala afecteaza in prezent mai mult de 40% din populatia adulta a tarii noastre. Se estimeaza ca, in doar cativa ani, normo-tensivii vor deveni minoritari. Din fericire insa, dispunem in prezent de un arsenal medicamentos impresionant pentru tratamentul hipertensiunii.”

Ce este hipertensiunea

Tensiunea arteriala este forta exercitata asupra peretilor arterelor de catre sangele care circula in corp, la fiecare bataie a inimii. Asa cum aerul comprimat introdus cu prea mare presiune poate sparge camera unei roti de bicicleta, tot asa si hipertensiunea deterioreaza arterele, ducand la afectiuni ce pun astfel viata pacientului in pericol.

Conf. Dr. Adrian Tase: „In ultimii ani observam o crestere alarmanta a prevalentei bolilor cardiace la populatia de care ne ocupam, respectiv din Europa de Est. In primul rand mentionez hipertensiunea arteriala, care afecteaza aproape jumatate din adultii Romaniei. In al doilea rand, infarctul miocardic acut, care afecteaza anual circa 200 pacienti argeseni. Apoi fibrilatia atriala, cea mai frecventa aritmie cardiaca si, in sfarsit, insuficienta cardiaca, un motiv serios de invaliditate.”

1

Care sunt cauzele si factorii de risc pentru hipertensiune

Desi nu se cunosc cauzele hipertensiunii primare, sau esentiale, stim insa ca factorii de risc includ obezitatea, consumul excesiv de alcool, fumatul si istoricul medical familial. De asemenea, hipertensiunea mai este asociata si cu diabetul, stressul si sedentarismul. Conf. Dr. Adrian Tase: „Observatiile noastre, corelate cu datele internationale, arata ca bolile cardiovasculare nu mai apar exclusiv la varstnici, ci afecteaza adesea adulti de varsta medie si uneori chiar tineri. Acest fapt impune un stil de viata fara tutun, cu miscare in aer liber, alimentatie fara excese de sare, zahar, grasimi, precum si evitarea stresului.”

Care sunt simptomele de hipertensiune

In multe cazuri, hipertensiunea nu are simptome notabile pentru pacient, motive pentru care a fost supra-numita si „ucigasul tacut”. Nedepistata, boala ataca sistemul cardiovascular si organele interne, precum rinichii. Sa observam ca tensiunea arteriala poate varia periodic in functie de nevoile organismului. Spre exemplu, este absolut normal ca valoarea acesteia sa fie mai crescuta in perioadele de stress sau activitate fizica mai intensa, si sa scada in timpul somnului. Prin urmare, hipertensiunea nu poate fi diagnosticata printr-o simpla masurare a tensiunii, ci este nevoie de un consult medical.

„Orice persoana peste 40 de ani este bine sa se prezinte la medic pentru o evaluare cardiaca. Iar cei care prezinta dureri in piept, respiratie grea, palpitatii sau cresteri ale valorilor tensionale, indiferent de varsta, trebuie sa ajunga urgent la cardiolog.” ne recomanda in final Conf. Dr. Adrian Tase.

La Muntenia Hospital Pitesti, se pot realiza programari la departamentul de Cardiologie prin telefon la Call Center 0248-948. Serviciile medicale in specialitatea cardiologie disponibile la Muntenia Hospital Pitesti:

  • Consultatie cardiologie
  • Consult cardiologic complet (clinic, EKG, ecografie cardiaca)
  • Ecografie cord 2D+Doppler
  • Montare, monitorizare, interpretare holter
  • EKG/TA EKG de efort cu interpretare
  • EKG de repaus cu interpretare
  • Ecocardiograf Vivid T8 Pro R2
Acest site foloseşte cookie-uri si colecteaza date cu caracter personal. Consulta mai multe informatii aici.
Mai multe informatii Sunt de acord Nu sunt de acord