Electroencefalografia (EEG) – o investigatie neinvaziva si nedureroasa, dar extrem de utila medicului neurolog

Electroencefalografia (EEG) este un tip de investigatie medicala ce detecteaza activitatea electrica a creierului prin intermediul unor mici discuri metalice, numite electrozi, ce se ataseaza de scalpul pacientului. Celulele cerebrale comunica permanent intre ele prin impulsuri electrice, chiar si in timpul somnului, activitatea lor fiind pusa in evidenta prin grafice.

EEG poate pune in evidenta aspectele anormale in activitatea creierului, fiind folosita pentru diagnostic in neurologie in principal, dar si in psihiatrie, ATI sau neurochirurgie, avand un aport deosebit in diagnosticul epilepsiei.

eeg muntenia dr simona matei

Cand este indicata electroencefalografia (EEG)

EEG este utila pentru depistarea urmatoarelor tipuri de afectiuni:

* Crize de pierdere a constientei

* Cefalee

* Traumatisme cranio-cerebrale

* Tumori cerebrale

* Disfunctionalitati ale creierului ce pot avea o multitudine de cauze, precum encefalopatia

* Inflamare a creierului (encefalita)

* Atac cerebral

* Tulburari de somn

EEG mai este folosita pentru a confirma moartea cerebrala a unui pacient aflat in coma persistenta. De asemenea, EEG poate fi utilizata  in aprecierea gradului de profunzime a comelor, spre exemplu pentru atingerea nivelului optim de anestezie pentru pacientul aflat intr-o coma indusa artificial.

Care sunt riscurile electroencefalografiei (EEG)

Este o investigație neinvaziva, ce se poate efectua in stare de veghe dar si de somn. Se poate realiza in mod repetat deoarece nu este nocivă pentru pacient, nu iradiază, nu electrocuteaza si nu doare.

Cum se desfasoara electroencefalografia (EEG)

Pacientul nu resimte vreun disconfort notabil pe parcursul investigatiei, deoarece electrozii nu creeaza nicun fel de senzatie, ei inregistrand doar activitatea cerebrala.

Initial, specialistul masoara capul pacientului si marcheaza scalpul cu un creion special pentru a indica pozitiile unde vor fi atasati electrozii. Aceste zone pot fi tratate cu o crema ce permite imbuntatirea calitatii inregistrarii. Apoi electrozii sunt atasati cu ajutorul unui adeziv special, in unele cazuri  locul adezivului fiind luat de o casca speciala. Ulterior, electrozii sunt conectati la un instrument ce amplifica undele cerebrale, permitand astfel inregistrarea acestora in computer.

Odata ce electrozii sunt plasati, EEG dureaza de obicei un minut. Pentru anumite afectiuni, pacientul trebui sa doarma pe durata testului, caz in care procedura va dura mai mult.

Dupa test, specialistul indeparteaza electrozii. In cazul in care nu a fost administrat niciun sedativ in prealabil, pacientul nu va resimti niciun efect secundar, fiind capabil sa-si reia imediat activitatea. In caz contrar, va fi necesar un timp pentru ca efectul sedativului sa se poata disipa, motiv pentru care pacientul va trebui sa-si ia precautiile indicate pentru acest tip de medicament.

Care sunt rezultatele electroencefalografiei (EEG)

Informatiile colectate pe durata testului sunt interpretate de medicii specializati in analize EEG, iar concluziile acestora sunt puse la dispozitia medicului care  recomandat efectuarea investigatiei, putand fi uneori discutate si cu pacientul.

Dr. SIMONA MATEI, Medic Primar Neurologie, cu competenta ultrasonografie Doppler vase cervicocerebrale si competenta Electroencefalografie, efectuează la Muntenia Hospital EEG la adult, in stare de veghe cu stimulare luminoasa si hiperventilatie.

Acest site foloseşte cookie-uri si colecteaza date cu caracter personal. Consulta mai multe informatii aici.
Mai multe informatii Sunt de acord Nu sunt de acord