Cancerul colorectal explicat de dr. Dr. UMAR SHAMIM, Medic Specialist Gastroenterologie

Cancerul colorectal este o afectiune in care celulele maligne (canceroase) se formeaza in colon sau rect. Astfel, se mai numeste si cancer de colon, respectiv cancer rectal.

Cele mai multe tipuri de cancer colorectal incep cu o excrescenta aparuta in mucoasa colonului sau rectului, numitapolip. Unele tipuri de polipi pot evolua in cancer pe parcursulmai multor ani, insa nu toate tipurile de polipi se transforma in cancer.

Sansele de a dezvolta cancer colorectal cresc semnificativ dupa implinirea varstei de 50 de ani

  • Istoric personal de polipi colorectali sau cancer colorectal – daca ai avut sau ai polipi adenomatosi (adenoame) ai un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal. Daca ai avut in trecut cancer colorectal si acesta a fost complet eliminat, ai sanse mai mari de a dezvolta un nou cancer in alte zone ale colonului si rectului
  • Antecedente familiale de cancer colorectal sau polipi adenomatosi. Daca ai rude cu polipi adenomatosi sau cancer colorectal discuta cu medicul deoarece este posibil sa fie nevoie sa incepi screeningul inainte de varsta de 50 de ani.
  • Boala inflamatorie intestinala, cum ar fi colita ulcero-hemoragica sau boala Crohn - boala inflamatorie intestinala este diferita de sindromul de colon iritabil, care nu creste riscul pentru cancerul colorectal

Simptome:

  • Tulburari de tranzit, cum ar fi diaree, constipatie
  • Sange in scaun si sangerare rectala
  • Senzatie de balonare
  • Crampe sau dureri abdominale
  • Senzatie de oboseala ca urmare a anemiei
  • Scadere semnificativa in greutate, neintentionata

Colonoscopia. Aceasta investigatie este considerata standardul de aur in depistarea cancerului colorectal si presupune examinarea intregului colon si a rectului cu un colonoscop. Daca in timpul investigatiei este depistata o leziune suspecta, o mica portiune din aceasta este prelevata pentru biopsie.

Cancerul colorectal are un prognostic mai bun daca este diagnosticat precoce. Screeningul reprezinta cea mai buna preventie, iar colonoscopia dupa varsta de 50 de ani ar trebui sa fie obligatorie.

Societatea Americana de Gastroenterologie recomanda colonoscopia ca metoda preferentiala de screening si preventie a cancerului colorectal. Screeningul trebuie initiat, atat la barbati, cat si la femei, incepand cu varsta de 50 ani si trebuie continuat pana la 70-80 ani. 

 

 

Acest site foloseşte cookie-uri si colecteaza date cu caracter personal. Consulta mai multe informatii aici.
Mai multe informatii Sunt de acord Nu sunt de acord