Chirurgia laparoscopica este indicată în tratarea multor probleme de sănătate atât în cazul adulților, cât și al copiilor. In intervenția tradițională deschisa (”open”) se folosește o incizie abdominală unică, mare, pentru a pătrunde în abdomen, spre deosebire de chirurgia laparoscopica, ce se realizeaza prin 3-4 incizii mici, sub 1 cm.
Chirurgia laparoscopica ginecologica este o metodă minim-invazivă de explorare și operare pe cale abdominală a problemelor ginecologice. Este minim-invaziva deoarece provoaca un traumatism redus asupra organismului, mai puțin sânge pierdut, cicatrici mai mici și o nevoie redusă de a lua calmante pentru durere.
Chirurgia laparoscopica ginecologica are numeroase avantaje față de intervențiile clasice. Printre beneficii, se numără:
- absența cicatricilor mari, inciziile mai mici, estetice
- traumă minimă asupra peretelui abdominal
- durere mai mica
- recuperare mai rapidă
- spitalizare cu durată mai scurtă
- riscul redus de complicații postoperatorii
Laparoscopia Diagnostică: este folosită în special pentru diagnosticarea cauzelor infertilității (determinarea permeabilității tubare), aderențe, dar și pentru diagnosticul unor afecțiuni precum durerea pelvină acută sau cronică, torsiunea de trompa uterină sau chist ovarian, stadializare cancere genitale.
Laparoscopia Terapeutică: este aplicabilă pentru chisturi ovariene, sarcină extrauterină, sterilitate, fibroame uterine, endometrioză, ș.a.
--- Dr. TRAIAN IRIMIA, Medic specialist Obstretica-Ginecologie, MUNTENIA HOSPITAL