Asociația Internațională pentru Studiul Durerii (IASP) definește durerea ca fiind " o experiență senzorială și emoțională dezagreabilă, asociată cu leziuni tisulare reale sau potențiale".
Managenentul durerii în spitalul nostru utilizează o abordare individualizată, focalizată pe recuperarea precoce prin mobilizarea activă a pacientului, amelioarea suferinței cauzate și îmbunătățirea stilului de viață ca metodă principală de prevenție.
Durerea este o senzație fizică, foarte personală, fiind resimțită într-un mod specific la nivelul fiecărui pacient și de cele mai multe ori afectează negativ calitatea vieții. Muntenia Hospital vă încurajază să accesați cu încredere specialiștii noștrii, pentru abordarea activă și rapidă a modalităților de combatere a durerii.
Durerea acută și cronică- reprezintă motivul cel mai des indicat pentru solicitarea unui consult de specialitate, pentru că determină un impact major asupra calității vieții.
Durerea nociceptivă este cauzată de stimularea receptorilor durerii din piele și organe interne, ca urmare a producerii unei leziuni. Durerea numită somatică se datorează unor leziuni sau modificări ale articulațiilor, oaselor, mușchilor, pielii sau țesuturilor conjuctive și se poate localizeaza cu ușurință. Durerea viscerală se datorează suferințelor provocate la nivelul organelor interne, fiind difuză și mai dificil de localizat. Durerea neuropată apare ca urmare a unor traumatisme la nivelul nervilor periferici, ai măduvei spinarii sau a unor zone cerebrale. Acest tip de durere se poate croniciza și poate persista o perioadă îndelungată după vindecarea leziunii traumatice.
Factori favorizanți cei mai întâlniți pentru durerea cronică sunt determinați de lipsa exercițiului fizic și postura incorectă în timpul lucrului, însotită adesea de dieta inadecvată, apoi fumatul și consumul cronic de alcool. Specialiștii noștrii recomandă cu caldură adoptarea unui mod de viață sanătos, care conștientizează efectele pe care le au factorii favorizanți ai durerilor. Dieta echilibrată, miscarea zilnică, pauze de lucru însotite de scurte exerciții fizice, reducerea consumului de alcool, evitarea fumatului, reduc stresul asupra organismului nostru și contribuie semnificativ la lupta împotriva durerii cronice.
La Muntenia Hospital dispunem de tehnici inovative pentru a investiga cauza durerii cornice, a trata și preveni recidiva durerii: o puternică platformă de imagistică de înaltă performanță și o echipă dedicată de medici de diverse specialități precum ATI, dermatologie, neurologie, neurochirurgie, medicină internă, ortopedie-traumatologie, radiologie, kinetoterapeuti, și în unele cazuri psihologi.
Cele mai multe intervenții chirurgicale efectuate la noi sunt realizate cu tehnici minim invazive, care reduc intensitatea durerilor post-intervenție și asigură recuperarea rapidă a pacientului.
Pentru tratamentul durerii, Kinetoterapia la Muntenia Hospital concentrează o serie de metode de tratament, focalizate pentru atingerea unor obiective specifice fiecărui pacient. Pentru a stabili cât mai exact intensitatea durerii, folosim scara vizuală analogică (VAS, cu 10 trepte) după care monitorizăm progresul diverselor metode de terapie.
- terapia trigger points
- manipulări fasciale (Fasciq)
- tehnici de drenaj limfatic manual
- manipulări ortopedice manuale
- bandajare neuromusculară ( medical taping)
- masaj terapeutic.
Încurajăm pacienții să acceseze pachetele noastre de servicii de kinotetrapie, special concepute pentru o cură de tratament adecvată fiecarui tip de durere cronică, acută, somatică sau neuropată.